De prikkels denderen om je oren. Je hoofd draait overuren om alles bij te benen. Je wilt het graag goed doen allemaal. En dan nog is er dat stemmetje dat tegen je zegt: je moet meer, meer, meer. Meer aan anderen denken. Meer hapjes in huis. Meer helpen op school. Meer aandacht geven aan je kind. Meer genieten van deze gezellige tijd. Meer afvallen. Meer jezelf optutten. Meer bijzonder cadeautjes bedenken. Jouw lat ligt hoog. Het is een gevecht tussen je hoofd en de rest van je lijf. Jouw lichaam geeft aan: het is genoeg. Je bent moe, prikkelbaar en voelt innerlijke onrust. Jouw hoofd overschreeuwt dat gevoel. En zo blijf je worstelen met jezelf.

Hoe merk je dat je teveel in je hoofd zit?

Als je teveel luistert naar je hoofd en wat je allemaal moet, ben energetisch aan het opstijgen. Alle energie is geconcentreerd in je hoofd. Het is daar zo druk dat de energie er als een soort vulkaan uitbarst. Soms heb je letterlijke een emotionele uitbarsting. Een signaal dat je echt te veel in je hoofd zit!

Je voelt je misschien ook wel duizelig, licht in je hoofd of je bent niet helemaal aangesloten. Soms merken anderen dat ook aan je doordat je voor je uit staart of maar half luistert. Je bent dan uit verbinding met de rest en vooral uit verbinding met jezelf. Dat geeft een gevoel van onbalans. Dat voelt leeg. Je gevoel wil ook gehoord worden.

Hoe om je weer los van je denken?

Op dit soort momenten kun je bewust kiezen om de energie van je hoofd weer naar beneden te laten zakken. Ik noem dit neerdalen. Je landt weer met beide voeten stevig op de grond. Je brengt de energie van je hoofd naar je voeten. Je laat je dragen door de aarde. Dat geeft rust in je hele lijf en hoofd.

Hoe doe je dat aarden?

  • De eerste stap is je bewust worden dat je te veel in je hoofd zit. Je herkent dit dus aan de hele lijst van MOETEN die je steeds in jezelf opsomt, slechter slapen, gevoel van onrust, emotionele uitbarstingen, piekeren, duizelig, hoofdpijn, afwezig en dingen vergeten.
  • De tweede stap is om vriendelijk te zijn naar jezelf. Wees niet boos dat je teveel aan het stressen bent. Bedank je hoofd in gedachten voor alle goede zorgen, maar geef aan dat je nu naar je gevoel gaat luisteren. Schrijf die intentie op en neem dit briefje de hele dag mee als reminder.
  • De laatste stap is de energie echt terug te brengen naar je voeten. Dus maak contact met je voeten.

In de rij bij de supermarkt wip je een paar keer ongemerkt op en neer met je voeten. Kom helemaal op twee voeten en benen staan en word je bewust hoe vaak je eigenlijk maar op één been staat.
Achter je bureau of aan tafel: kom je volledig op je hele zitvlak zitten, niet half op het puntje van de stoel. Zet je voeten plat op de grond, elke keer weer. Schuif ze even over de vloer, voel die vloer. Herhaal dit meerder keren per dag. Zie het als een kleine micropauze om weer even te ontladen en daarna beter geconcentreerd weer verder te kunnen.
Aan het aanrecht tijdens het koken, merk hoe je staat. Ook hier speel wat met je voeten: kom op je tenen en weer terug, op je hakken en weer terug. Op één voet en weer terug op twee voeten. Je eindigt met beide voeten plat op de grond.
Op het einde van de dag is het fijn je voeten echt even op schoot te nemen en lichtjes te masseren of rondjes ermee te draaien. Je zult merken dat je veel rustiger inslaapt.

Merk je dat de onrust blijft? Blijf je te streng voor jezelf. Worstel je met negatieve overtuigingen en blokkeert het je om helemaal blij te zijn met jezelf? Boek dan Zen Again Behandeling en ervaar meteen meer innerlijke rust en ruimte. Het geeft je bovendien inzicht in hoe je minder streng voor jezelf kunt zijn en weer beter kunt kiezen voor je gevoel.

PS: In januari krijg je korting op de Zen Again behandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *