Joepie Sint is in het land! Hieper de piep zijn je kinderen, zelfs die het geheim van Sint al kennen. Overal om ons heen zijn extra prikkels vanwege Sint. Je geniet met je kind(eren) van een gezellige tijd, maar stiekem ben je ook weer blij als alles weer normaal is. Maar oh ja dan volgt kerst ook nog. Hoe kun je jouw gevoelige kind helpen bij overprikkeling? En hoe overleef jij als gevoelige mama deze feestmaand?

Overleg met je partner welke Sinterklaasactiviteiten jullie willen doen en houd rekening met schakeltijd. Mijn tip: beperk het tot één activiteit per dag. Zo doseer jet het aantal prikkels op een dag. Een idee is om de Sint-viering ochtends te doen, zodat de kinderen nog fris zijn. Dit geeft kinderen de tijd om de spanning te verwerken voor het slapengaan. Je kunt ook overwegen opa’s en oma’s bij je thuis uit te nodigen en via een brief van Sint uitleggen dat cadeautjes dit jaar op één plek worden gebracht vanwege de drukte. Zo zijn ze in hun eigen vertrouwde omgeving en kunnen ze op elk moment even naar de eigen slaapkamer voor een rustmomentje.

Gevoelige kinderen willen graag weten wat er gaat gebeuren. Dat geeft ze een gevoel van controle en rust. Je kan ‘afspreken’ met Sint wanneer hij komt. Als ouders kun je dan je kind voorbereiden en exact aangeven wanneer er iets in de schoen komt of wanneer de zak met cadeautjes er is. De andere dagen is er dan ruimte om niet in spanning te zitten voor het onbekende. Je kan dit samen met je kind op een zelfgemaakte aftelkalender visueel maken.

Goed is goed genoeg. Als gevoelige mama doe je er alles aan om de perfecte Sinterklaas voor je gezin te organiseren. Nog maar een keer extra naar de stad. Het leukste rijmpje erbij. Speciaal langs die ene winkel voor de favoriete chocoladeletter. Je wilt dat je kind het aller allerleukste Sint feestje krijgt. Maar hoe gezellig wordt het als mama met knallende hoofdpijn en moe de pakjesavond bijwoont? Voorkom dat je overprikkeld raakt. Fluit jezelf op tijd terug. Vraag jezelf af: is de moeite die ik er nu extra in stop, het waard wat ik ervoor terug krijg? Voel ik me schuldig als mijn kind niet helemaal tevreden is met zijn cadeautjes of het Sinterklaas feestje?

Hoeveel spanning levert perfect willen zijn mij en mijn gezin op? Maak korte metten met dat knagende kritische stemmetje. Een familie-opstelling helpt je dit patroon van perfectionisme doorbreken.

Je bent al de perfecte moeder door imperfect te zijn. Je kind leert veel van hoe jij met decemberstress om gaat.

Hoe zou het zijn als jullie juist nu in deze drukte tijd vrijmaken om het bos in te gaan of samen een rustgevend oefening te doen? Hieronder simpele oefeningen om samen te ont prikkelen.

Yoga-oefening: Neerkijkende Hond en Houding van het kind

Fijn voor een druk hoofd is om de wereld even op zijn kop te zien. De yogahouding Neerkijkende Hond* (Adho mukha savanasana) kan even vreemd aanvoelen, maar al snel merk je dat je echt je hoofd ermee leegmaakt. Jonge kinderen vinden het leuk om daarbij ook echt een hond-geluid te maken. Hou het lekker speels als je dit samen met ze doet. Voor jou is het fijn als je ook let op je ademhaling. Adem dieper in en blaas langzaam uit. Pas de houding aan bij stijve beenspieren door je knieën te buigen. Ken je grenzen. Kom altijd langzaam weer uit een omgekeerde houding vanwege de bloedtoevoer naar je hoofd. Doe daarna de houding van het kind (Balasana).

*De Neerkijkende Hond houding is niet geschikt voor mensen met hoge bloeddruk of zwangeren.

Stap voor stap

  • Ga op je handen en knieën zitten. De knieën staan een klein stukje uit elkaar, recht onder de heupen. De handen staan onder de schouders, de vingers zijn gespreid en de wijsvinger wijst recht vooruit. 
  • Krul je tenen op de grond en duw op een uitademing de billen omhoog en naar achteren, zodat je stuit ver omhoog reikt. Strek je armen en benen. Als dit onprettig voelt in je knieën, buig ze dan lichtjes.
  • Duw de hielen in de richting van de grond; ze hoeven de grond niet per se te raken. Je hoofd is tussen je armen. Je kijkt naar je benen.
  • Houd max. 5 tellen vast voor een kind. Volwassenen zolang als goed voelt.
  • Kom erna rustig terug door eerst op handen en knieën te komen. Breng vervolgend je billen naar je voeten en maak je klein in de houding van het kind (Balasana) Adem wat dieper in en uit. Rust uit. (Afbeelding 2)
    Hoe voelt het om even helemaal klein te mogen zijn. Terug in je eigen cocon? Kun je warmte en de rust van jouw adem voelen als je langzaam wat dieper in- en uit ademt?

Teken je prikkels weg

Soms is het zo vol in het hoofd van jou en je kind dat je gewoon niet meer weet hoe je je voelt of wat je wilt. Alles lijkt te veel. Er ontstaat een overload aan indrukken en informatie in het hoofd. Door te tekenen kun je deze info verwerken zonder er woorden aan te geven. Tekenen brengt je bovendien weer in contact met je onderbewuste gevoelens. Hier een simpele tekenopdracht.

Ga samen zitten, elk een vel papier, krijt of kleurpotloden. Kras op papier hoe de dag voor jou was. Zomaar wat lijnen en vormen. Dik of dun. Kras alles wat jij van die dag kwijt wil op papier. Denk er niet te veel over na. Volg je gevoel. Welke kant brengt het potlood jou? Welke kleuren passen er bij jouw stress of overvolle hoofd? Ben je uit gekrast? Kijk samen naar elkaars tekening. Zie je er iets in? Besluit vervolgens om er een grote prop van te maken en gooi deze weg of knip de tekening in stukjes (dit werkt ook meditatief) Zeg maar dag tegen deze dag. Dat geeft rust. Probeer het maar samen met je kind!

Vind je het leuk om vaker tips voor jou en je gevoelige kind te ontvangen? Meld je dan met de knop hiernaast aan voor de inspiratiemail. Kan je wat extra hulp gebruiken bij het reguleren van emoties en spanningen voor jouw gevoelige kind? Kijk eens bij creatieve kindercoaching.

Fijn Sinterklaasfeest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *