Je kent het vast wel. Iemand vraagt je iets en je reageert meteen met een ja. Nog geen paar tellen later schiet pas door je hoofd dat je er helemaal geen zin hebt of te moe ervoor bent. Maar ja je wilde de ander niet teleurstellen. Er begint een gevecht in je hoofd. “Je kunt nu toch niet meer afzeggen, dan stel je de ander teleur.” Dat is je kritische stem die je weer ter verantwoording roept. Jij kunt besluiten er niet naar te luisteren. Wat zegt de stem van je hart?

Veel gevoelige mama’s zijn een kei in het erkennen en benoemen van andermans gevoel, maar nemen hun eigen gevoel minder serieus. Ze hebben soms te horen gekregen dat ze te gevoelig zijn. Daardoor zijn ze zich gaan afsluiten van hun gevoel en teveel in het denken terecht gekomen. Toch is weten waar je behoefte aan hebt, een verlangen, een gevoel vanuit je hart.

Hoe kom je erachter wat je hart verlangt? En dus wat je wel en niet wilt?

  • Wanneer iemand je iets vraagt. Zeg dan altijd: ik denk er even over. Ook al weet je het bijna zeker. Spreek af wanneer je erop terugkomt. Je kunt gewoon eerlijk zeggen dat de vraag je overvalt of dat je even niet zo goed weet hoe je planning er nog meer uitziet.
  • Ga vervolgens zitten in stilte voor 5 minuten. Zeg hardop de vraag van de ander als bevestiging. Dus bijvoorbeeld: Ik ga lunchen met Karin morgen. (herhaal een paar keer). Voel wat er in je lijf gebeurt. Krijg je het aangenaam warm of juist vervelend koud. Merk je dat een bepaalde plek in je lijf ineens een signaal geeft? Ga met je aandacht naar die plek, leg er evt je hand op. Voel maar wat daar gebeurt. Is het een aangenaam gevoel dan is het een ja ik heb hier zin in en behoefte aan. Is het niet prettig gevoel dan is het een nee ik wil dit niet. Je lijf spreekt! Neem er de tijd voor. Als het niet meteen lukt, raak niet in de stress. Je zult het steeds meer weer durven vertrouwen op je lijf. Probeert anders de stap hieronder.
  • Zorg ook nu weer dat je niet gestoord wordt. Schrijf op losse blaadjes, zoals post-its, alle dingen die je zou moeten of willen doen. Zo ook de vraag van de ander of je ergens mee naartoe wilt ja of nee.
    Maak ook een blaadje waarop je IK schrijft. Zit aan tafel. Plaats eerst het blaadje met IK op de tafel. Pak nu 1 voor 1 de andere blaadjes en leg ze zonder nadenken maar wel bewust ook neer op tafel. Kijk nu welk blaadje er het dichtste bij jou ligt. Dat is hetgeen je het meeste behoefte aan hebt. Kies ervoor om dat te gaan doen. Liggen er 2 bijna even dichtbij jou. Splits je tijd dan door midden en doe ze allebei voor de helft.
  • Vind je het lastig je verlangen te voelen? Een familie-opstelling kun je ook gebruiken om je verlangens te gaan leven. We noemen dit een opstelling van het verlangen. Je krijgt dan inzicht in wat jouw verlangen belemmert en ook hoe je deze kunt loslaten. Vind je dit interessant? Boek een gratis Mijn Hartestraal Sessie waarin je direct inzicht krijgt hoe jij jouw verlangen meer kunt leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *