Naast gesproken en geschreven taal, is er ook beeldtaal. Het is een universele taal die direct een emotie oproept. Hoe vaak blijft jouw oog niet hangen op die ene afbeelding en ben je de tekst daaromheen vergeten?
Onze hersenen verwerken visuele informatie veel sneller dan tekst. Beelden kunnen in één oogopslag grote hoeveelheden informatie overbrengen, terwijl het lezen van tekst meer cognitieve inspanning vergt. Beeldtaal is buitengewoon krachtig omdat het direct en intuïtief communiceert met onze emoties en zintuigen. In de creatieve kindercoaching maak ik dankbaar gebruik van beeldtaal. Het kind en ik communiceren 75% via beelden en 25% via woorden.

Onbewuste gevoelens en gedachten zie je terug in een tekening

Een tekening geeft weer wat er op onbewust niveau bij iemand speelt. Wist jij dat een tekening van een huis heel veel vertelt over hoe iemand zichzelf of zijn thuissituatie ervaart? Hieronder bespreek ik wat enkele elementen uit een huistekening kunnen betekenen. Let op: een tekening is een momentopname. Echte conclusies kun je er pas aan verbinden als je een terugkerend patroon vindt in huistekeningen. Ook kan een tekening op wel 50 punten worden geanalyseerd, de info hieronder is dus beperkt. Laat kinderen ook lekker onbevangen tekenen dus bespreek wat je ziet niet met het kind!

Bekijk eens een huistekening van je kind. Of teken nu zelf een huis. (niet spieken hieronder 😉 )

Wat vertelt een huistekening?

Dak

Het dak is het hoofd van het kind. Komt het dak rustig of druk over? Zie je veel details dan heeft de tekenaar veel ideeën. Is het dak groot genoeg voor het huis? Als het te klein is of incompleet dan duidt dit op angstige gedachten en gevoelens. Het dak geeft ook de verhouding en verbindingen weer tussen vader-moeder en kind. De linkerhoek van het dak is de vaderkant. De rechterhoek de moederkant. De tekenaar is de punt van het dak.

Vierkant

Is het basisvierkant van het huis stevig of zie je dunne of wiebelige lijnen getekend? Dat kan wijzen op onzekerheid en moeite met afscherming van de buitenwereld. Hoe strakker de lijnen getekend zijn hoe meer zelfvertrouwen. Extra dikke lijnen is behoefte aan bescherming of afscherming van buitenaf.

Voordeur

De voordeur staat symbool voor het maken van contact. Is deze deur uitnodigend of zitten er sloten op of zijn er dingen die de toegang blokkeren? Of is er juist extra aandacht voor de voordeur en zie je een bel, huisnummer of een pad getekend? Deze persoon wil graag interactie of is juist goed in de omgang met anderen.

Ramen

De ramen laten je zien wat er binnenin gebeurt. Is de tekenaar open en kun je dus naar binnen kijken en zie je wat er in het huis is? Of zie je niets en zijn de ramen gesloten? Deze persoon wil niet graag dat anderen weten wat er zich binnen in hem afspeelt. Wat wil of durft iemand niet te laten zien van zichzelf? Tralies voor ramen is extra bescherming van het huis. Het laat zien dat het kind behoefte heeft aan bescherming.

Wil je meer weten?

Heb jij een kind dat zijn gevoelens niet zo makkelijk verwoord of met je deelt? Of zie jij steeds iets terug in zijn tekening waar je een vraag over hebt? Laat eens een tekening analyseren door mij. Het geeft je zoveel inzichten over je kind of over jezelf. Of vraag een proefsessie creatieve kindercoaching aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *