• Als iemand je iets vraagt. Antwoord niet meteen, maar zeg dat je er even over na denkt. Zo kun je tijd nemen om bij je eigen gevoel stil te staan. 
  • Sluit je ogen. Herhaal de vraag van de ander voor jezelf en luister naar je eerste antwoord. Dat is dat kleine stemmetje vanuit je hart dat nee roept, voordat je verstand komt met mitsen en maren. Dat is jouw behoefte en die wil gehoord worden. 
  • Blijft het in je hoofd rondspoken dat je geen nee kunt zeggen?Vraag aan jezelf: waarom niet? Schrijf dat antwoord op. Vraag vervolgens op dit antwoord door, totdat je bij de kern bent.  Vaak kom je uit bij een terugkerend patroon of thema in jouw leven. Een familie-opstelling kan je helpen dit patroon te doorbreken.
  • Vind je het moeilijk om al meteen nee te zeggen, zeg dan een halve nee. Dus stel een grens aan jouw ja. Dus stel iemand vraagt: kom je bij me eten. En jij wilt eigenlijk liever lui met pizza op de bank. Dan kun je zeggen: Ik ben best moe dus ik kom een uurtje eten en daarna ga ik thuis de bank op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *