Wilde apengedachten? Accepteer en pauzeer!

Hoe vaak doe je niet iets en denk je aan iets anders? Apengedachten noemen we dat. Je gedachten springen op en neer als apen in bomen. Niets mis mee, behalve als jouw kind daardoor moeite heeft met concentreren, niet kan slapen of piekert.  

Gedachteloos worden hoeft niet. Maar het is wel handig als je kind af en toe zijn pauzeknop weet te vinden. Dit voorkomt een explosie van emoties en concentratieproblemen. Met mindfulness-oefeningen traint je kind als het ware de aandachtspier. Al snel zal hij merken dat de apen in zijn hoofd niet meer zo wild springen en misschien zelfs even weg zijn. Als je kind de technieken kent, kan hij deze toepassen in situaties thuis en op school.

Mindfulness in de klas

Spanning in de klas beïnvloedt het leren nadelig. Sommige kinderen zijn er meer gevoelig voor dan anderen, omdat ze meer prikkels opmerken en moeten verwerken. Dat kan ook van moment tot moment verschillen. Belangrijke veranderingen op school, in hun ontwikkeling of thuissituatie spelen daarin een grote rol. Mindfulness-oefeningen doe je in het klaslokaal. Even een rustmoment voor aanvang van een toets bijvoorbeeld. Of als opstart van een drukke week. Het kan ingezet worden bij een gespannen sfeer in de groep. Maar ook individueel of in kleine groepjes voor zorgleerlingen die de extra ontspanning echt even nodig hebben.

Mindfulness voor jouw leerlingen?

Ben je leraar en benieuwd? Ik ben in te huren als zzp’ er en ook via Cumenu. Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Mindfulness een boom tekenen
Stevig voelen als een boom
Mindfulness is emoties accepteren
Accepteer je emoties zoals ze zijn
Mindfulness is apengedachten accepteren
Humor helpt bij apengedachten